Składniki:
Ciasto:
- 2 dag drożdży,
- ok. 2 szklanek mąki,
- 3/4 szklanki wody (najlepiej przegotowanej i wystudzonej),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyczeczka soli,
- 3 łyżki (stołowe) oliwy z oliwek, ewentualnie samego oleju,
- 1 żółtko,
- 4-5 łyżek ketchupu do posmarowania wierzchu ciasta.
Nadzienie:
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 15 dag pieczarek (najlepiej małe),
- 1 papryczkę czerwoną,
- 25 dag żółtego sera gouda (startego na tarce z dużymi oczkami).
Jak przyrządzić?
CIASTO:Do miseczki wrzucamy drożdże i łyżkę cukru w celu rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i tyle samo wody. Całość mieszamy i przykrywając odstawiamy na 20 minut by zaprawa podrosła. Po czym wsypujemy reszte mąki, dodajemy resztę wody, żółtko, sól i wszystko wyrabiamy ręką. Gdy ciasto zacznie lekko odstawać od rąk, przykrywamy je sciereczką i czekamy ok. 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy to sie stanie należy do ciasta dodać oliwę i szybko wyrobić po czym ułozyć na posmarowanej tłuszczem blasze i znów przykrywamy by podrosło.FARSZ:Mięso kroimy na kawałki(według uznania) i podsmażamy na patelni aż się przyrumieni. Pieczarki po uprzednim oczyszczeniu i umyciu krajamy po długości razem z nóżkami. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła(masło można zastąpić zwykłym olejem), gdy cebulka lekko się zeszkli wtedy dodajemy pieczarki i wszystko podduszamy na małym ogniu przez ok.10 minut.Podrośnięte ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy mięso, grzyby, odsączoną kukurydzę, pokrojoną w paseczki papryczkę. Wszysko posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Piec 25 minut w temp. 180 stopni C.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adriana |