Składniki:
- skrzydełka kurczaka,
- miód,
- czosnek,
- sos sojowy - najlepiej z tych ciemniejszych (ja używam Tao Tao grzybowo-sojowy),
- imbir,
- wegeta,
- olej,
- i ryż.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka wrzucić na gotującą wodę BEZ SOLI. Gotować 10 minut. Potem wyjąc (wywaru nie wylewać!) i po schłodzeniu połamać każde na 2 części.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, podsmażyć chwilkę na nim przeciśnięty czosnek, potem wrzucić ze dwie łychy miodu (zacznie się mieszanka pienić), potem wlać szklankę tego wywaru z gotowania skrzydeł, potem wlać sosu sojowego tyle, aby kolor sosu zrobił się dość ciemny, podsypać do smaku wegetą i dać imbiru. Gotować jakiś czas, dodając wg uznania miodu, wegety, sosu sojowego, wywaru. Smak sosu powinien byc słodki, miodowy, i jednocześnie konkretnie sojowy, jak na chińszczyzne przystało.
Gdy już sos jest okay wrzucamy skrzydełka i dogotowujemy wszystko pod przykryciem, czasem przekladając na drugą stronę.
Potrzebne przybory:
Przeciskacz do czosnku, szeroki rondel.
Jak podawać?
Podaje się na ryżu w zasadzie (bo to potrawa chińska), ale z chlebkiem też spoko, bo mozna maczać go w sosiku i to jest bardzo mniam :)
Uwagi:
Odgrzewane tak samo dobre.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | qska |