Bakłażany z ziołami - przetwory

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg bakłażanów (oczywiście można zwiększać ilość),
- 250 ml oliwy z oliwek,
- garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano).

Jak przyrządzić?

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół - piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekranika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Autorbromba

Bakłażany z ziołami - przetwory: Podobne przepisy

Bakłażany z ziołami - przetwory: wypróbuj również

Powiązane Tematy