Składniki:
- 400 g garneli (lub krewetek),
- sok jednej pomarańczy,
- sok jednej cytryny,
- duży ogórek,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- posiekany czosnek (do smaku),
- pęczek posiekanego koperku,
- Salt & Pepper (świeżo zmielony),
- liście sałaty.
Jak przyrządzić?
Garnele lub krewetki skropić sokiem pomarańczowym i marynować przez 30 minut. Umytego ogórka przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w kostki około centymetra.Z soku cytrynowego, czosnku, soli, pieprzu i cukru zrobić marynadę, dokładnie zmieszać z ogórkami i garnelami, posypać koperkiem.
Jak podawać?
Podawać na talerzach lub w pucharkach wyłożonych liśćmi sałaty (do pucharków evtl. pokrojone w chiffonade) ze świeżą bagietką albo chlebem pełnoziarnystym i kieliszkiem białego wytrawnego wina.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Evil_Princess |