Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 400g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1/4 l bulionu,
- 1/8 l czerwonego wina,
- sól,
- 3 pomidory (200g),
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (polecam Pudliszki),
- 850ml białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (koniecznie musi być świeża!).
Papryczkę mozna zastąpić mieszanka przypraw np. pieprzem chilli lub samą przyprawą chilli.
Jak przyrządzić?
1. Obrana cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę(wiem, że to nie jest proste do tego jeszcze te cieknące łzy).
Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w cienkie półkrążki.
Męso mielone podsmażyć na oleju w dwóch porcjach, stale mieszając.
3. Dodać pokrojoną cebulę i papryczkę zalać bulionem i czerwonym winem. Posolić i gotować pod przykryciem jakieś 20 minut.
4. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, natomiast miąższ pokroić w kostkę (na ćwiartki się nie da).
5. Do mięsa dodać fasolę, wymieszać i dogotować. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, słodką paprykę i pietruszkę. Wymieszać, odstawić na czas 10 minut i doprawić.
UWAGA: DANIE JEST PIKANTNE!!!
Jak podawać?
Napewno z białym pieczywem bo nie wiem jak smakuje z ziemniakami.
Uwagi:
Dodatki:
Danie można skonsumować tak samo z chlebkiem jak i z ziemniaczkami. Ale z chlebkiem jest smaczniejsze!!! Zresztą jak kto woli. Ja wolę z chlebkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Adriana |