Składniki:
- ziemniaki,
- 2-3 cebule,
- śmietana,
- ocet,
- sól.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, solimy i smażymy na patelni do momentu aż się całkowicie rozpadną i wszystko zmieni się w jedną masę.
Kroimy cebulkę w kostkę, solimy, dodajemy ocet i zostawiamy na chwilkę, aby się przegryzło.
Dodajemy śmietanę i ewentualnie trochę przegotowanej wody, gdyby calość była zbyt gęsta (chodzi o to, aby miało to konsystencje zupy). Musi to byc dość wyraźne w smaku kwaśno-octowe.
Jak podawać?
Na talerzu ziemniaki, w misce rzeczony Hołojec. Na łyżkę porcję usmażonych ziemniaków, maczamy w Hołojcu obficie zagarniajac cebulkę. Czynnosci powtarzamy do wyczerpania składnikow ;-)
Pycha!
Uwagi:
Jest to raczej potrawa dla miłośników cebuli, a o nazwę mnie nie pytajcie, bo to potrawa wymyślona przez mojego dziadka i on rownież chyba tę nazwe stworzył.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anukla |