Składniki:
- makaron (najlepiej kokardki),
- 4 pomidory,
- 4 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek,
- ocet wiiny (ciemny),
- kapary,
- świeżo zmielony pieprz,
- odrobina śmietany.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować aldente. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, wcisnąć do nich czosnek, wrzucić kapary, "podartą" świeżą bazylię, wlać oliwe z oliwek (okolo 5 stołowych łyżek), następnie ocet winny (okolo 3 łyżki stołowe), przuprawy, a na koncy odrobinę śmietany dla konsystencji. Przyprawić należy jak kto lubi, ja polecam w mairę delikatnie.
Uwagi:
Nie rozgotować makaronu!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | aga |