Pasty rybne – smaczne i zdrowe
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuTak – lubimy ryby. Tak – propagujemy zdrowy styl życia, w szczególności w kwestii odżywiania się. I tak – jesteśmy z tego dumni. Dlatego właśnie pragniemy zachęcić Was do jedzenia ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. I nie mam tu na myśli McFisha…
Wiadomo – nie każdy z nas lubi smażone ryby. Są nawet ludzie, których nie rusza pstrąg z grilla. Jestem nawet w stanie zrozumieć, że ktoś nie pieje z zachwytu na widok tarty z łososiem, czy zapiekanki rybnej… Ale któż z nas nie pokocha past rybnych? Szczególnie, jak będą przyrządzone inaczej, niż w formie „rozgnieciona widelcem sardynka w pomidorach, jeszcze w puszce”.
Arabska pasta z wędzonego dorsza
- 500g wędzonego dorsza,
- 75ml śmietanki 30%,
- 3 ząbki czosnku,
- kminek, kolendra, cynamon,
- sól, pieprz,
- olej
Dorsza obieramy ze skóry i dokładnie filetujemy. Na niedużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego rybkę. Zanim rybka się ładnie podsmaży ucieramy czosnek z solą. Gdy dorsz będzie już złocisty dodajemy do niego czosnek, zalewamy śmietanką, doprawiamy kminkiem, kolendrą, cynamonem i pieprzem i dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie pasta jest już gotowa – wystarczy ją przestudzić. Jeśli zaś ryba nie rozpadła się na kawałeczki w czasie duszenia i nie otrzymaliśmy jednolitej masy, możemy całość zblendować.
Pasta z tuńczyka z anchois
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 mała puszka anchois,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 zielone, drylowane oliwki,
- 1 łyżeczka kaparów,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
Tuńczyka i anchois dokładnie odsączamy, czosnek rozcieramy z pieprzem, oliwki i kapary bardzo drobno siekamy. Następnie blendujemy ryby z sokiem z cytryny, cały czas blendując dodajemy czosnek, oliwki i kapary, aż powstanie gładka, puszysta masa. Jeśli potrzeba, całość podlewamy oliwą z oliwek.
Krem łososiowy
- 300g wędzonego łososia,
- 3 twarde pomidory,
- 3 cebule,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz
Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy je na nieduże kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Łososia rozdzielamy na pojedyncze płaty. Następnie wszystko dokładnie blendujemy, dodając po trochę majonezu, aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Węgierska pasta śledziowa
- 200g wędzonego śledzia,
- 200g zielonego groszku (z puszki, lub uprzednio ugotowanego),
- 100g cebuli,
- 2 łyżki majonezu,
- koperek, sól, pieprz
Śledzia obieramy ze skóry i wyciągamy z niego wszystkie ości (jeśli jest taka potrzeba). Groszek i cebule bardzo drobno siekamy. Następnie „wkrajamy” śledzia do warzyw (kładziemy kawałek ryby na posiekanych warzywach i siekamy, dopóki wszystkie składniki się dokładnie nie połączą). Całość przekładamy do salaterki i łączymy z majonezem. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy koperkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze