Wigilijna zupa rybna
KAROLINA • dawno temu

Wigilijna kolacja to chyba jedna z niewielu chwil, w jakiej rezygnujemy z ulubionych zapiekanek makaronowych, domowej pizzy albo sałatki kebab i zastępujemy je tradycyjnymi potrawami świątecznymi. Nie oznacza to bynajmniej, że wigilijne jedzenie jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie wielu z nas z wielką niecierpliwością oczekuje na ten niezwykły posiłek, bo kto kochający jedzenie mógłby się oprzeć wspaniałemu aromatowi czerwonego barszczu z uszkami albo chrupiącej skórce krokietów z pieczarkami. To, czy przygotowane przez nas jedzenie będzie smakować naszym najbliższym zależy wyłącznie od nas. Dlatego warto poświęcić jest chwilę i zastanowić się, które propozycje będą odpowiednie dla zaproszonych gości. Czasami lepiej jest zrezygnować z dobrze znanej potrawy, która nie wszystkim smakuje i zastąpić ją innym mniej ryzykownym świątecznym daniem. By móc w ten sposób postąpić niezbędna jest znajomość wielu wigilijnych przepisów. Jednym z nich jest receptura przyrządzania wigilijnej zupy rybnej. Zobacz, w jaki sposób możesz ugotować tę niezwykłą potrawę i jakich innych postaciach na naszych świątecznych stołach pojawia się ryba.
ÅšwiÄ…teczna ryba
Chyba jednym z najbardziej charakterystycznych elementem stron obok choinki, świętego Mikołaja i śniegu, na jaki na razie nie możemy liczyć jest świąteczna ryba. To właśnie jej wyprzedażami tuż przed świętami zachęcają nas do odwiedzenia niemalże wszystkie markety. I nie ma co, się temu dziwić, bowiem chociaż coraz rzadziej faktycznie przygotowujemy dwanaście tradycyjnych potraw, chwytając się takich zabiegów jak zaliczanie do nich cukru i chleba, to wydaje się, że tradycja jedzenia dań z ryby nadal jest kultywowana. W jaki sposób można przyrządzić potrawy z ryb na święta? Okazuje się, że istnieje wiele możliwości, a wybór jakiejkolwiek z nich zależy od naszych indywidualnych upodobań i zdolności kulinarnych. Wymienić należy tu przede wszystkim smażone dzwonka karpia, sałatkę śledziową lub śledzia pod pierzynką albo śledzia w musztardzie. Poza tym wielkim powodzeniem zazwyczaj cieszy się ryba po grecku i karp w sosie śmietanowym. Równie dobrze można przyrządzić wyrafinowanego karpia w galarecie albo karpia zapiekanego wraz z grzybami. Jedną z ciekawszych propozycji jest przepis na zupę rybną. Wielbiciele tego dania bez jakichkolwiek wątpliwości określają jej świąteczną odmianą mianem najlepszej zupy rybnej.

Przepis na zupÄ™ rybnÄ…
Do ugotowania zupy rybnej wigilijnej będziesz potrzebowała:
- 2 filety rybne,
- 2 głowy lub płetwy ryb,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 por,
- 0,5 selera,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz.
Głowy albo płetwy należy dokładni umyć i wrzucić gotującej się wody. Cebula powinna zostać opalona nad płomieniem i dodania do wywaru razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Dodać do niego trzeba także 5 ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Wywar powinien się gotować do czasu aż warzywa zaczną mięknąć.
Filety rybne należy pokroić na niewielkie kawaÅ‚ki i wrzucić do gotujÄ…cego siÄ™ wywaru. Uprzednio z rosoÅ‚u powinny być wyjÄ™te pÅ‚etwy albo gÅ‚owy. Filety należy gotować przez okoÅ‚o 15–20 minut na niewielkim ogniu. Przed podaniem zupÄ™ trzeba doprawić solÄ… i pieprzem.
Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze