Wigilijna zupa rybna
KAROLINA • dawno temuWigilijna kolacja to chyba jedna z niewielu chwil, w jakiej rezygnujemy z ulubionych zapiekanek makaronowych, domowej pizzy albo sałatki kebab i zastępujemy je tradycyjnymi potrawami świątecznymi. Nie oznacza to bynajmniej, że wigilijne jedzenie jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie wielu z nas z wielką niecierpliwością oczekuje na ten niezwykły posiłek, bo kto kochający jedzenie mógłby się oprzeć wspaniałemu aromatowi czerwonego barszczu z uszkami albo chrupiącej skórce krokietów z pieczarkami. To, czy przygotowane przez nas jedzenie będzie smakować naszym najbliższym zależy wyłącznie od nas. Dlatego warto poświęcić jest chwilę i zastanowić się, które propozycje będą odpowiednie dla zaproszonych gości. Czasami lepiej jest zrezygnować z dobrze znanej potrawy, która nie wszystkim smakuje i zastąpić ją innym mniej ryzykownym świątecznym daniem. By móc w ten sposób postąpić niezbędna jest znajomość wielu wigilijnych przepisów. Jednym z nich jest receptura przyrządzania wigilijnej zupy rybnej. Zobacz, w jaki sposób możesz ugotować tę niezwykłą potrawę i jakich innych postaciach na naszych świątecznych stołach pojawia się ryba.
Świąteczna ryba
Chyba jednym z najbardziej charakterystycznych elementem stron obok choinki, świętego Mikołaja i śniegu, na jaki na razie nie możemy liczyć jest świąteczna ryba. To właśnie jej wyprzedażami tuż przed świętami zachęcają nas do odwiedzenia niemalże wszystkie markety. I nie ma co, się temu dziwić, bowiem chociaż coraz rzadziej faktycznie przygotowujemy dwanaście tradycyjnych potraw, chwytając się takich zabiegów jak zaliczanie do nich cukru i chleba, to wydaje się, że tradycja jedzenia dań z ryby nadal jest kultywowana. W jaki sposób można przyrządzić potrawy z ryb na święta? Okazuje się, że istnieje wiele możliwości, a wybór jakiejkolwiek z nich zależy od naszych indywidualnych upodobań i zdolności kulinarnych. Wymienić należy tu przede wszystkim smażone dzwonka karpia, sałatkę śledziową lub śledzia pod pierzynką albo śledzia w musztardzie. Poza tym wielkim powodzeniem zazwyczaj cieszy się ryba po grecku i karp w sosie śmietanowym. Równie dobrze można przyrządzić wyrafinowanego karpia w galarecie albo karpia zapiekanego wraz z grzybami. Jedną z ciekawszych propozycji jest przepis na zupę rybną. Wielbiciele tego dania bez jakichkolwiek wątpliwości określają jej świąteczną odmianą mianem najlepszej zupy rybnej.
Przepis na zupę rybną
Do ugotowania zupy rybnej wigilijnej będziesz potrzebowała:
- 2 filety rybne,
- 2 głowy lub płetwy ryb,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 por,
- 0,5 selera,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz.
Głowy albo płetwy należy dokładni umyć i wrzucić gotującej się wody. Cebula powinna zostać opalona nad płomieniem i dodania do wywaru razem z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem. Dodać do niego trzeba także 5 ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Wywar powinien się gotować do czasu aż warzywa zaczną mięknąć.
Filety rybne należy pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do gotującego się wywaru. Uprzednio z rosołu powinny być wyjęte płetwy albo głowy. Filety należy gotować przez około 15–20 minut na niewielkim ogniu. Przed podaniem zupę trzeba doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze