Składniki:
- ser mozarella,
- 3 pomidory,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- oregano,
- pieprz biały,
- sól,
- (opcjonalnie może być czosnek).
Jak przyrządzić?
Kroimy pomidory na plastry (najlepiej sparzyć je wcześniej i obrać ze skóry), podobnie ser Mozarella - również kroimy na cienkie plastry. Przekładamy na dużym talerzu plaster pomidora, ser Mozarella itd. Solimy przełożone pomidory z serem, dodajemy pieprz, oregano, oraz drobno posiekaną bazylię (jeśli nie mamy świeżej może być tarta z paczki). Wszystko polewamy oliwą z oliwek, może być jej dość dużo, potrawa najlepiej smakuje lekko schłodzona. Polecam!!!
Jak podawać?
Najlepiej podawać na płaskim półmisku, pomidory ułożone w trzech rzędach.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kościej |