Składniki:
- pomidory dojrzale(1kg),
- papryka zielona(pól malej),
- cebula(pól malej),
- czosnek(2 zabki),
- ogórek zielony(maly),
- srodek z bulki(najlepiej z poprzedniego dnia-ok 1,5 garstki),
- sól,
- olej(proponuje z oliwek-3-4 lyzki),
- ocet winny(1-2 lyzki),
- woda.
Jak przyrządzić?
Pomidory obrac ze skórki,pokroic na czastkipokroic papryke,cebule,czosnek,i obranego ogórka.skladniki wlozyc do duzej miski (nie metalowej), dodac pokruszona bulke,oliwe,ocet winny, sól i wode.Skladniki zostawic na cala noc w lodówce pod przykryciem dla zmacerowania.Na drugi dzien zmiksowac wszystko. Jesli wyjdzie za rzadkie dodac wody (i odpowiednio soli lub octu).Przecedzic przez sitko o grubych oczkach (zeby nie jesc pestek pomidora).Podawac schlodzone.
Jak podawać?
Podawac w miseczkach sama lub z kosteczkami szynki, jajka gotowanego, papryki (do dekoracji).
Uwagi:
Im wiecej bulki, tym bardziej geste.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | mało |
Autor | noa |