Przepis na gazpacho
DAMIESA • dawno temuCo powiecie na powiew Hiszpanii w Waszej kuchni? Dziś będę namawiać do przygotowania pysznej, tamtejszej zupy. Co ciekawe, podaje się ją na zimno. A to niespodzianka! Jeśli nie dane Wam było do tej pory jej spróbować – zachęcam do przyrządzenia pod własnym dachem.
Receptura wykonania jest dziecinnie prosta. Gotujemy zatem kawałki pomidorów (wcześniej sparzonych, z usuniętymi pestkami) wraz z dodatkiem czosnku, papryki, zielonego ogórka, cebulki, octu oraz oliwy. Do całości, kiedy składniki zrobią się już miękkie, dorzucamy kawałki chleba i mieszamy, aż do uzyskania kremowej masy. W trakcie gotowania można też użyć koncentratu pomidorowego. Powyższe składniki można także zmiksować. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i dekorujemy listkami bazylii. Na wierzch można także posypać aromatyczne zioła.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, ławo ją rozcieńczyć za pomocą bulionu. W wersji bardziej pikantnej można także dodać papryczki chili i kilka ząbków czosnku. Zupa nabierze wtedy ostrego smaku.
Przed serwowaniem dobrze jest wstawić ją na 2–3 godziny do lodówki, aby się "przegryzła”. Najlepiej podawać wraz z chlebowymi grzankami lub pokrojonymi w kostkę warzywami.
Polecam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze