Składniki:
- gotowany kurczak (wykozystac mieso rosolowe),
- maka,
- cebula(polówka),
- wywar miesny lub mleko(jak ktos woli delikatniejszy smak)-szklanka,
- zielona pietruszka,
- bulka tarta,
- sól,
- olej 4-5 lyzek.
Jak przyrządzić?
Zielona pietruszke pokroic. Posiekac drobno cebulke. Mieso z kurczaka zmielic lub poszatkowac drobno(zalerzy czy chcemy miec w srodku kawalki mieska czy nie).
Na duzej patelni przysmarzyc cebulke z kurczakiem(juz zmielonym lub poszatkowanym) dodac zielona pietruche,posmazyc chwile.
Wlac szklanke wywaru lub mleka,dodac sól(porzadnie) i tyle maki aby bylo geste i w miare smazenia odstawalo od patelni i lyzki która mieszamy.
Wylozyc na talerz dla ostygniecia.formowac reka waleczki obtaczac w bulce tartej i odkladac na bok.
Smazyc na patelni na glebokim tluszczu(lepiej nie uzywac frytkownicy bo krokiety pozostawiaja duzo tartej bulki)--na zloty kolor.
Jak podawać?
Na cieplo do frytek,z salatka lub jako przystawka.
Uwagi:
Krokiety mozna zamrozic ,wyjmowac i smazyc zamrozone.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | dużo |
Autor | noa |