Sk艂adniki:
- gotowany kurczak (wykozystac mieso rosolowe),
- maka,
- cebula(pol贸wka),
- wywar miesny lub mleko(jak ktos woli delikatniejszy smak)-szklanka,
- zielona pietruszka,
- bulka tarta,
- s贸l,
- olej 4-5 lyzek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zielona pietruszke pokroic. Posiekac drobno cebulke. Mieso z kurczaka zmielic lub poszatkowac drobno(zalerzy czy chcemy miec w srodku kawalki mieska czy nie).
Na duzej patelni przysmarzyc cebulke z kurczakiem(juz zmielonym lub poszatkowanym) dodac zielona pietruche,posmazyc chwile.
Wlac szklanke wywaru lub mleka,dodac s贸l(porzadnie) i tyle maki aby bylo geste i w miare smazenia odstawalo od patelni i lyzki kt贸ra mieszamy.
Wylozyc na talerz dla ostygniecia.formowac reka waleczki obtaczac w bulce tartej i odkladac na bok.
Smazyc na patelni na glebokim tluszczu(lepiej nie uzywac frytkownicy bo krokiety pozostawiaja duzo tartej bulki)--na zloty kolor.
Jak podawa膰?
Na cieplo do frytek,z salatka lub jako przystawka.
Uwagi:
Krokiety mozna zamrozic ,wyjmowac i smazyc zamrozone.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | du偶o |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | noa |