Składniki:
- 1 kg żółtego sera (typu salami),
- 80 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- vegeta do smaku,
- 4 łyżki masła lub margaryny,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ewentualnie kilka gałązek natki lub innych ziół.
Jak przyrządzić?
1. Żółty ser szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Zagotować w rondlu wodę. Do wrzątku przełożyć ser w folii, przykryć i odstawić na około pół godziny.
2. Przygotować w międzyczasie farsz: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać masło na patelni, smażyć na nim pieczarki z cebulką kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania.
3. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać, przełożyć do pieczarek z cebulką, przemieszać. Całość doprawić do smaku vegetą.
4. Ser wyjąć (upewnić się czy jest już miękki) z folii, rozwałkować go na kształt prostokąta.
5. Na serowym placku rozsmarować farsz pieczarkowo - cebulowo - pietruszkowy, zostawiając przy tym wolny kilkucentymetrowy brzeg. Następnie ostrożnie zwinąć w rulon i umieścić na 15 - 20 minut w lodówce.
6. Po ochłodzeniu wyjąć i podawać roladkę pokrojoną w grube plasterki.
Potrzebne przybory:
Rondel, deseczka do krojenia, nóż, patelnia, łopatka drewniana, folia aluminiowa, półmisek.
Jak podawać?
Roladę podaje się na udekorowanym zieleninką półmisku pokrojoną w grube plastry. Ozdabia się całość połówkami usmażonych pieczarek i cząstkami pomidora. Podaje się ją z ciemnym pieczywem i można też z czerwonym winkiem.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Asia |