Składniki:
I placek:
- 1 szkl. mąki tortowej,
- 1/4 kostki „KASI”,
- 2 zółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wszystko zagnieść i rozłożyć na blachę. Piec 10 minut.
II placek:
- 1 szkl. mąki tortowej,
- 1/4 kostki „KASI”,
- 2 zółtka,
- 1 łyżka miodu sztucz. płynnego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wszystko zagnieść i rozłożyć na blachę. Piec 10 minut.
Krem:
- 2 szkl. mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki krupczatki.
Ugotować z tego budyń.
Jak przyrządzić?
Mleko kondensowane słodkie gotować w puszce 3 godz. na wolnym ogniu.
Po wystudzeniu budyń rozkręcić z 2 kostkami masła i 1 łyżką cukru pudru.
Po ugotowaniu mleka i wystudzeniu rozkręcić z 20 dkg orzechów włoskich i przekładać upieczone placki.
Najpierw kładziemy pierwszy placek biały, na niego wkładamy budyń przykrywamy ciemnym plackiem. I na ciemny placek kładziemy ugotowane i zmieszane z orzechami mleko skondensowane.
Polewamy polewą czekoladową i obsypujemy orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Monia |