Składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 torebki ryżu po 125 g,
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej,
- średnia cebula,
- 3 łyżki natki.
SOS:
- 5 pieczarek, pokrojonych,
- 2/3 szklanki bulionu,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- tymianek, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż i fasolkę ugotować osobno.Wymieszać mięso, cebulę, natkę i sól,uformować małe pulpety napetelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki (ok.2 min),zdjąć pieczarki, wrzucić pulpety i obsmażyć je ze wszystkich stron, dodać pieczarki, tymianek, pieprz, sól i 3/4 bulionu, doprowadzić do wrzenia i dusić ok.3 min, w reszcie bulionu rozprowadzić mąkę i dodać do pulpetów, gotować aż sos zgęstnieje, podawać z ryżem i fasolką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | anusia |