Składniki:
- główka młodej kapusty,
- kilka marchewek,
- kilka cebul,
- pęczek kopru,
- nieco oleju lub oliwy,
- przyprawy: korzenna(do pierników)-w razie jej braku odrobina cynamonu, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, kurkuma... wszystkiego po trochu(czyli odrobinę....)
Jak przyrządzić?
Kroimy kapuchę tak,jak nam odpowiada,marchew w talarki,cebulę w półtalarki.Kapuchę wrzucamy do gara,a cebylę z marchwią zasmażamy(!) na patelni(na oleju oczywiście).Po zrumienieniu cebuli i marchwi dodajemy je do gara z kapustą,wrzucamy jeszcze przyprawy i pokrojony koper,zasmażamy wszystko razem,następnie dolewamy odrobinę wody (maleńko!),mieszamy,przykrywamy,zostawiamy na maleńkim gazie na około pół godziny-w międzyczasie mieszamy kilka razy.Po upływie tego czasu(czyli jak kapusta jest miękka-lecz nie rozpadająca się z miękkości)odkrywamy i odparowujemy ponownie zasmażając.Podajemy z młodymi ziemniakami.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, garnek, patelnia... no i oczywiście talerze!
Jak podawać?
Jak już wspomniałam najlepiej z młodymi ziemniaczkami...
Uwagi:
Papryki słodkiej nigdy za wiele!Może być nawet cała paczuszka,natomiast z przyprawami korzennymi(w tym gałka i cynamon) nie należy przesadzać...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Jagnieszka |