Młoda kapucha

Przepis kulinarny

Składniki:

- główka młodej kapusty,
- kilka marchewek,
- kilka cebul,
- pęczek kopru,
- nieco oleju lub oliwy,
- przyprawy: korzenna(do pierników)-w razie jej braku odrobina cynamonu, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, kurkuma... wszystkiego po trochu(czyli odrobinę....)

Jak przyrządzić?

Kroimy kapuchę tak,jak nam odpowiada,marchew w talarki,cebulę w półtalarki.Kapuchę wrzucamy do gara,a cebylę z marchwią zasmażamy(!) na patelni(na oleju oczywiście).Po zrumienieniu cebuli i marchwi dodajemy je do gara z kapustą,wrzucamy jeszcze przyprawy i pokrojony koper,zasmażamy wszystko razem,następnie dolewamy odrobinę wody (maleńko!),mieszamy,przykrywamy,zostawiamy na maleńkim gazie na około pół godziny-w międzyczasie mieszamy kilka razy.Po upływie tego czasu(czyli jak kapusta jest miękka-lecz nie rozpadająca się z miękkości)odkrywamy i odparowujemy ponownie zasmażając.Podajemy z młodymi ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, garnek, patelnia... no i oczywiście talerze!

Jak podawać?

Jak już wspomniałam najlepiej z młodymi ziemniaczkami...

Uwagi:

Papryki słodkiej nigdy za wiele!Może być nawet cała paczuszka,natomiast z przyprawami korzennymi(w tym gałka i cynamon) nie należy przesadzać...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Przybliżony koszt8 zł
AutorJagnieszka

Młoda kapucha: Podobne przepisy

Młoda kapucha: wypróbuj również

Powiązane Tematy