Składniki:
- kuskus,
- tuna w sosie własnym bądź oleju,
- pomidory w słoiku lub ewentualnie, pomidorowy przecier,
- cebula,
- czosnek,
- koper lub natka pietruszki- wedle gustu bądź aktualnego stanu posiadania,
- dobra oliwa,
- cytryna,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kuskus przyrządzamy wg. przepisu podanego na opakowaniu (w najprostrzej opcji zalewamy na ok. 1cm ponad warstwę kaszy wodą, solimy, odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min.)
Cebulkę kroimy w kostkę i lekko zezłacamy na oliwie, dodajemy czosnek i, kolejno, pomidory oraz tuńczyka.
Do kaszy dodajemy parę łyżeczek oliwy i cytrynę (ja lubię sporo, tak z pół owocu na szklankę suchego kuskusu).
Teraz moment kulminacyjny: wszystko mieszamy ze sobą i posypujemy obficie zieleniną.
Jak podawać?
Można podawać zaraz po przygotowaniu...mnie zazwyczaj jeszcze sporo zostaje, stąd wiem, że na zimno jest równie smaczny (a w lodókce spędzić moze z powodzeniem i dób kilka), tak więc-pełna dowolność.
Uwagi:
Proporcji nie podaję z pełną premedytacją, jako że potrawa powstała w wyniku eksperymentów przy tak zwanym "braku czegokolwiek w lodówce" i jako taka, wykazuje w ich zakresie szeroką zmienność. Na ogół na szklankę kaszy przypada słoiczek pomidorów, puszka ryby i pół pęczka zielska, ale nie są to wskazania ścisłe i niezbędne dla osiągnięcia stosownych walorów smakowych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | wredna @ |