Sałatka z tuńczykiem i makaronem
DAMIESA • dawno temuKolorowa sałatka skomponowana z warzyw i ryb to istna bomba witaminowa. Taka zdrowa przekąska może być naszym posiłkiem na kolację, ale świetnie sprawdzi się także jako przegryzka między głównymi posiłkami w ciągu dnia.
Sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja dla osób będących na diecie. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, a za to obfituje w bogactwo składników odżywczych. Aby ją przygotować, rybę łączymy z kukurydzą, ogórkiem kiszonym, porem, serem żółtym i majonezem. Do składników dodajemy ulubiony makaron, np. muszelki, świderki lub wstążki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki warto udekorować ketchupem oraz natką pietruszki.
Sałatka z makaronem doskonale będzie komponować się także przygotowana w wersji nieco bardziej pikantnej. W tym celu możemy do jej wykonania użyć czerwoną paprykę, smażoną cebulkę, pomidory oraz jajko na twardo. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i łączymy z makaronem. Ten typ sałatki będzie popisowym daniem na spotkanie z przyjaciółmi, kiedy przygotujemy ją warstwowo. Dobrze także tak przygotowaną potrawę wstawić do lodówki, aby się „przegryzła”.
Tuńczyk może też świetnie sprawdzić się w postaci sałatki z ryżem. Danie podajemy lekko schłodzone.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze