Sk艂adniki:
- 1 torebka ryzu (125gr)(polecam "Britta" - nie skleja sie),
- 5 srednich marchwi,
- 3 jajka,
- biala czesc duzego pora,
- kilka ogorkow kiszonych,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- musztarda,- sol, pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ryz, marchew (obrana oczywiscie) i jajka - ugotowac. Zostawic do wystygniecia. W tym czasie pokroic drobno pora i ogorki.
Pokroic wystudzona marchew i jajka. Wszystkie pokrojone skladniki wymieszac z ryzem, dodac majonez, duza lyzke musztardy i sol, pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
Tradycyjnie - garnek, deska do krojenia, noz, miska.
Jak podawa膰?
W szklanej, przezroczystej i duzej salaterce - jest bardzo kolorowa, (i naprawde przepyszniasta :))
Uwagi:
Naprawde pyszna. Jest to zupelnie zmieniona wersja tradycyjnej salatki jarzynowej, wynik mojego eksperymentowania. Zamiast ziemniakow - ryz, zamiast groszku - kukurydza, itd. Polecam ze wzgledu na slodko-pikantny smak, zapewniony przez duza ilosc kukurydzy, pora i musztardy. Robie ja od lat a moi domownicy i znajomi nigdy nie sa nia znudzeni :)
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednio du偶o |
Przybli偶ony koszt | 7 z艂 |
Autor | Majka |