Składniki:
- 1 kalafior,
- 3 pomidory,
- 5 jajek na twardo,
- puszka zielonego groszku,
- siekana pietruszka,
- trochę szczypiorku,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafior podzielić na większe różyczki i ugotować, ale żeby sie nie rozpadał. Wystudzić. Pomidorki pokroić w ósemki, jajka w ćwiartki. Ułożyć na półmisku różyczki kalafiora, między nie wpleść cząstki pmidora, na wierzch poukładać cwiarteczki jajek. Posypać obficie zielonym groszkiem, posolić i popieprzyć. Zalać majonezem (ilość według uznania; można też majonez wymieszać z jogurtem naturalnym - mniej kalorii:)). Wierzch sałatki posypać posiekaną natką i szczypiorkiem. Pychota!!
Potrzebne przybory:
Garnek, deseczka, nóż, pólmisek, otwieracz do konserw, łyżka.
Jak podawać?
Potrawę podaje się z chlebkiem. Nic więcej nie trzeba. Ona smakuje wyśmienicie. Warto zrobić i zjeść!! SMACZNEGO!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | mało |
Autor | Asia |