Składniki:
- 0,5kg wątróbek drobiowych,
- 0,2-0,3kg boczku surowego wędzonego,
- 2 duze cebule,
- troche oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka oraz zioła wg. uznania (ja stosuje bazylię).
Jak przyrządzić?
Potrzebna bedzie do tego taka wysoka wanienka aluminiowa, do ktorej bedziemy to wszystko wkładać!
Wątróbki myjemy i przyprawiamy, na dno tacki nalewamy odrobine oleju i kładziemy dosyć grubo pokrojone plastry boczku, tak aby przykryly dokladnie calą powierzchnie dna. Nastepnie układamy warstwami wątróbki, plastry cebuli i resztę boczku pokrojonego w cieńkie paski.Ułożyć najlepiej nie za grubo, tak ze 2 warstwy wszystkiego, ewentualna reszte do drugiej wanienki. Z góry przykryc szczelnie folia aluminiową.
Potrzebne przybory:
Grill, wanienka aluminiowa, folia aluminiowa.
Jak podawać?
Najlepiej z chlebem i chlodnym piwkiem!
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 porcje |
Autor | Aki |