Retzbachersalat - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 10 jajek,
- puszka ananasów,
- majonez 300ml,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- słoik pieczarek marynowanych,
- sól,
- pieprz zielony.

Jak przyrządzić?

Jajka ugotować na twardo, obrać przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wyjąć żółtka i przełożyć do dużej misy. Plastry ananasa przekroić na ćwiartki a syrop z puszki zachować. Pieczarki pokroić na połówki. Żółtka rozcierać z majonezem, ale majonez należy dodawać stopniowo małymi porcjami, aż żółtka rozetrą sie na głądką mase. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodajemy cały syrop z puszki mieszamy, dodajemy kolejno białka z jajek, plastry ananasa pieczarki. Ponownie mieszamy. Na koniec posolić do smaku oraz popieprzyć.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, głęboka miska, deska do krojenia, duża łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Podawać w eleganckich miseczkach z białym wytrawnym winem oraz białym pieczywem, lub grzankami z niego.

Uwagi:

Dla odważnych: Można dodać posiekany szczypiorek lub siekany kopereklub słodką paprykę w proszku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
AutorJose Da Gamba & Sobelbaum

Retzbachersalat: Podobne przepisy

Powiązane Tematy