Składniki:
- 10 jajek,
- puszka ananasów,
- majonez 300ml,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- słoik pieczarek marynowanych,
- sól,
- pieprz zielony.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo, obrać przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wyjąć żółtka i przełożyć do dużej misy. Plastry ananasa przekroić na ćwiartki a syrop z puszki zachować. Pieczarki pokroić na połówki. Żółtka rozcierać z majonezem, ale majonez należy dodawać stopniowo małymi porcjami, aż żółtka rozetrą sie na głądką mase. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodajemy cały syrop z puszki mieszamy, dodajemy kolejno białka z jajek, plastry ananasa pieczarki. Ponownie mieszamy. Na koniec posolić do smaku oraz popieprzyć.
Potrzebne przybory:
Garnek, nóż, głęboka miska, deska do krojenia, duża łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Podawać w eleganckich miseczkach z białym wytrawnym winem oraz białym pieczywem, lub grzankami z niego.
Uwagi:
Dla odważnych: Można dodać posiekany szczypiorek lub siekany kopereklub słodką paprykę w proszku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Autor | Jose Da Gamba & Sobelbaum |