Sk艂adniki:
- 2 duze smietany 18% (kwasne),
- szklanka cukru pudru,
- paczka biszkoptow,
- 4 galaretki,
- 2 garsci owocow np. poziomek,
- cukier waniliowy,
- 2 niepelne szklanki wody do rozpuszczenia galaretek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Zimna smietane miksowac,przygotowac galaretke tzn. rozpuscic 4 galaretki w niepelnych,2 szklankach goracej wody(mozna mieszac na b. wolnym ogniu,wtedy zelatyna szybciej sie rozpusci),do smietany dodac cukier waniliowy i cukier puder,dalej miksowac.Gdy galaretka przestygnie,a ze wzgledu na stezenie szybko zaczyna gestniec,powoli wlewac do masy smietanowej,ciagle ubijajac.Na koniec wrzucic owobe,zamieszac lyzka.gdy masa zaczyna gestniec wylac do tortownicy wylozonej biszkoptami.Mozna na wierzchu ulozyc jeszcze wartwe owocow i zalac to galaretka,ale i bez tego jest b. smaczne.Schlodzic w lodowce ok.pol godziny.Uwaga,jesli zalezy nam na czasie wtedy mozna do masy wsypac owoce mrozone(swietne sa jagody),ale trzeba miec przygotowana tortownice z biszkoptami,bo masa blyskawicznie t臋偶eje i nie jest potrzebna juz lod贸wka
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | monika |