Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki śmietany (obojętnie jakiej),
- 3 jajka (białka ubić),
- cukier waniliowy,
- 15-20 tabletek słodzika (zgnieść łyżkami na miał),
- mleko (około 0,5 szklanki).
Jak przyrządzić?
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Później dodać jajka, olej, śmietanę, mleko. Pianę na końcu (lekko wymieszać).
Potrzebne przybory:
Miska, gofrownica, mikser lub trzepaczka.
Jak podawać?
Z czym tylko macie ochotę: dżem, polewa do lodów, bita śmietana + truskawki,itp..
Uwagi:
W zależności od tego ile da się mleka tyle wyjdzie gofrów, uważam, że ciasto powinno się dobrze rozprowadzić, ale nie może być za rzadkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | karola |