Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 4 żółtka,
- ½ szklanki cukru pudru,
- proszek do pieczenia,
- upiec 2 placki.
Jabłka:
- 1/2 kg jabłek zetrzeć na tarce jarzynowej,
-- dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody,
- cukier waniliowy i usmażyć.
Masa:
- 20 dkg zmielonych orzechów zalać ok ½ szklanki wrzącego mleka i wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z orzechami.
Jak przyrządzić?
Placki przełożyć ciepłymi jabłkami, na wierzch rozsmarować masę i ozdobić polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mariusz96 |