Leczo z kabaczka lub cukini - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 cukinie, lub kabaczki albo i jedno i drugie,
- koperek wg uznania i smaku,
- 2 cebule,
- 2 pętka kiełbasy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, wegeta, tymianek... to co zawsze dodajecie.

Jak przyrządzić?

Kabaczek lub cukinię obrać, oczyścić z pestek (wyżłobić łódki), pokroić w dużą kostkę. Wsypać do garnka podlać 2 łyżkami wody i duścić do miękkości na ogniu (15minut).
Na petelni zeszklić na oleju pokrojono w kostkę cebulę a potem podsmażyć kiełbasę pokrojoną w grubsza kostkę i dodac do duszącego sie kabaczka. Na końcu dodać posiekany koperek, przecier pomidorowy, przyprawy i wymieszać. Można podawać z ryzem, lub chlebem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek głębszy.

Jak podawać?

Z ryżem, lub chlebem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt7 zł
Autorana

Leczo z kabaczka lub cukini: Podobne przepisy

Leczo z kabaczka lub cukini: wypróbuj również

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... , co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane. ... , co ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ... g pieczarek1 cukinię2 ogórki kiszone1 ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji ... . Leczo to chyba najbardziej genialne ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... do ich realizacji produktów. Lato to okres, w którym z chęcią sięgamy po różnego rodzaju warzywa. Jednym z nich jest papryka, na bazie której przygotowuje się leczo. Przeczytaj poniższy artykuł ... , a nie tylko dowiesz się więcej na temat ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... Kto z nas nie zachwycał się wybornym smakiem potraw z dyni? Otóż równie bogate walory smakowe posiada bliski krewny wspomnianej jarzyny – kabaczek, określany także mianem cukinii. Warzywo to zachwyca ... smakuje jako smażona, gotowana, pieczona ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Ratatuj - potrawa z Nicei

... , jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie potrzeba kilku ważnych składników. Przygotuj: 3 duże cebule4 bakłażany4 małe kabaczki lub cukiniepół kilograma pomidorów2 papryki1/3 szklanki oleju ... słonecznikowego2 ząbki czosnkunatkę ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy. Przepisy na cukinięPyszna cukinia nazywana także kabaczkiem jest warzywem ... bałkańskiej potrawy z cukinii znane są już od ...

dawno temu

Cukinia - samo zdrowie!

... Cukinia to jednoroczne warzywo z rodziny dyniowatych, pochodzące z Ameryki Północnej. Jadalny, ciemnozielony i podłużny owoc pokochała i Europa. W Polsce znana jest także pod nazwą kabaczek, choć ... Cukiniato jednoroczne warzywo z rodziny ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ramach akcji Poszerzanie Horyzontów Kulinarnych Narodu Polskiego (jeśli nawet taka akcja nie istnieje, to właśnie ją zapoczątkowałem) pragnę zaprezentować ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

...   Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? Nie wiedzieliście? To już wiecie. Tę wspaniałą roślinę o pięknych kwiatach zna chyba każdy. Choćby i pod nazwą 'kabaczek'. Znana jest ze swego wybornego ... Czy wiecie, że cukinia jest odmianą dyni? ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... wiedzieć, że Francja oferuje nam znacznie więcej tradycyjnych specjałów. Jakie inne potrawy są jej symbolem? Ratatouille -  potrawa jarska składająca się z pomidorów, cukini, papryki, cebuli ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... , fasola szparagowa, groszek, kabaczek, kalarepa, por; 8 miesiąc: szparagi; 9 miesiąc: szpinak, cebula, szczaw; 10 miesiąc: bakłażan, papryka, pomidor, sałata, szczypiorek, kasze; 11 miesiąc: rzepa ...

dawno temu

Nóż, do którego nie potrzeba deski do krojenia

... składników do lecza, to tylko kwestia paru chwil!   „Chop-It” dostępny jest tylko w Japonii, w cenie ok 42$. Szkoda, że nie dotarł jeszcze do Europy – dla mieszkańców mieszkań z mikroskopijną kuchnią, nóż byłby idealny!   źródło:inventorspot.com ...

dawno temu

Świeży sok dobry na wszystko

... . Najlepiej mieszaj go z wodą mineralną. Możesz go zmiksować z kabaczkiem, buraczkami, jabłkami lub awokado. Sok ze szpinakupozwoli ci pokonać zmęczenie, wzmocni kości i zęby, wyreguluje ciśnienie krwi ...

dawno temu

Nóż do krojenia "w powietrzu"

... składników do lecza, to tylko kwestia paru chwil! „Chop-It” dostępny jest tylko w Japonii, w cenie ok 42$. Szkoda, że nie dotarł jeszcze do Europy – dla mieszkańców mieszkań z mikroskopijną kuchnią, nóż byłby idealny! źródło:jejkuchnia.pl ...

dawno temu

Powiązane Tematy