Składniki:
- 20dag sera żółtego,
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 20 dag gotowanej szynki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 l mleka,
- 1/8l śmietany,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu białego,
- łyżeczka gałki muszkatałowej (utartej),
- 3 łyżki bułki tartej,
- masło do formy.
Jak przyrządzić?
Ser zetrzeć, szynkę pokroić w cienkie paski, jajka zaraz po ugotowaniu obrać z łupin i pokroić w plastry. Formę wysmarować masłem. W garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie dolać mleko, śmietanę, tak gotować przez chwilę, po czym dodać przyprawy. Rozgrzać piekARNIK do 220stopni. W formie nasmaroqwanej masłem układać plasterki ok. 3 jajek, posypać połową sera, na ser wyłożyć rownomiernie polowe szynki, wszystko zalac polowa sosu. Następnioe zrobić taką samą 2 warstwę. Całość obficie posypać bulka tarta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.
Jak podawać?
Z sałatką z pomidora.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Autor | natalka |