Składniki:
PASTA PUGLIESE (przepis Pani Tessy Capponi na 4 os.):
- 0,5 kg krótkiego makaronu (rurki, kokardki, muszelki itp.),
- 1 kg pomidorów,
- 8 łyżek dobrej oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- czarne okliwki pokrojone w talarki,
- oregano,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie talarki.
Oliwę wymieszać z roztartymi ząbkami czosnku.Do żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy z czosnkiem, nastepnie połowę suchego (UWAGA: NIE GOTOWANEGO) makaronu.
Na makaron wyłożyć połowę pomidorów, na pomidory połowę cebuli, oliwek, posypać oregano, solą i pieprzem.
Następnie wszysko trzeba powtórzyć rozpoczynając od makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól, pieprz i na koniec oliwa.
Przykryć naczynie i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę, z tym, że po upływie 1/2 godziny całość należy wymieszać, przykryć i wstawić z powrotem do piekarnika.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Gorącą lub ciepłą.
Uwagi:
Nie wolno dodawać wody. Ta potrawa polega na tym, że makaron gotuje się w soku z pomidorów i oliwie i wspaniale nimi nasiąka. Jeśli zacznie sie przypalać, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia.Grzechem jest również posypywanie tej pasty serem - nawet parmezanem. Idealnie smakuje tylko w tym bosko -genialnym zestawieniu składników.Polecam kupić makaron dobrej jakości , najlepiej włoski. Z byle jakiego nie wychodzi dobrze.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | kuki |