W dzisiejszych czasach pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu, są wszędzie, nawet w bardzo małych miejscowościach, bo też i pizza jest bardzo popularna. Umawiamy się na pizzę z bliską osobą, zamawiamy ją przez telefon, bo nie chce nam się gotować obiadu, jesteśmy w podróży, to jemy pizzę itd. Gdy zdarzy się nam przygotować pizzę w domu, staje się ona hitem wieczoru. Może więc warto poświęcić czas na jej zrobienie i usłyszeć kilka pochwał od objadających się przyjaciół.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki,
25 g drożdży,
2 łyżki oliwy,
200 ml wody,
pół płaskiej łyżeczki soli.
Farsz:
20 dag salami lub szynki,
20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
100 g czarnych oliwek bez pestek,
1 cebula,
1 papryka,
20 dag pieczarek.
Sos:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka bazylii i oregano,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Drożdże wymieszać z trzema łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać drożdże, oliwę, sól i zagniatać ciasto.
Powoli dolewać wodę, ciągle zagniatając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkować na dużą blachę.
Koncentrat pomidorowy połączyć z pięcioma łyżkami wody, dodać zioła, czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i wszystko zmiksować.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni do chwili, aż wyparuje z nich woda.
Przygotowanym sosem posmarować pizzę, ułożyć wędlinę, pieczarki, pokrojoną cebulę, paprykę i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni).
Piec, aż ciasto się zarumieni (10-15 minut).
Wyjąć z piekarnika, ułożyć oliwki i posypać startą mozzarellą.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu roztopienia się mozzarelli.
Jak podawać?
Przed podaniem ułożyć na pizzy rukolę.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |