Jest wiele sposobów przygotowania karkówki z grilla. Kto jednak raz spróbował tego przepisu, nie będzie chciał więcej eksperymentować. Jeśli szykujemy się do grilla, to pamiętajmy, goście najpierw zjedzą karkówkę, a dopiero kiedy się skończy, przejdą do pozostałych potraw. Warto więc zaopatrzyć się w dużą ilość mięsa i przygotować wszystko dzień wcześniej. To zajmie tylko kilkanaście minut, a macerowana przez noc karkówka nagrodzi nas nazajutrz wyśmienitym smakiem i zachwytem biesiadników.
Składniki:
2 kg karkówki,
1 główka czosnku,
2 cytryny,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Dodatkowo: słoik.
Jak przyrządzić?
Karkówkę myjemy i kroimy na grube plastry.
Każdy z nich lekko rozbijamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a z cytryny wyciskamy sok.
Do słoika wlewamy sok, dodajemy czosnek, olej, sól i pieprz.
Zakręcamy go i przez minutę energicznie mieszamy.
Każdy z plastrów smarujemy zaprawą i układamy jeden na drugim.
Mięso powinno spędzić w lodówce przynajmniej 5 godzin.
Najlepiej przygotować je na dobę przed pieczeniem.
Kiedy węgiel na grillu jest już dobrze rozpalony, kładziemy plastry na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoty kolor.
Karkówka będzie gotowa gdy z jej tłustych części wytopi się tłuszcz.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |