Od czasu, kiedy nasi przodkowie nabijali ryby na patyki i piekli je nad ogniskiem, wymyśliliśmy tysiące sposobów na przyrządzanie tego najzdrowszego z mięs. Prostym i znakomitym pomysłem na białe mięso morskich ryb jest marynowanie jego kawałków, nabijanie ich na patyczki i pieczenie krótko na grillu lub w piekarniku. Danie szybkie i proste z jednym zastrzeżeniem. Nie próbujmy wykorzystać do niego ryb zamrożonych – glazurowanych, czyli zawierających dużą ilość wody.
Składniki:
50 dag morszczuka (lub innej białej morskiej ryby) świeżego lub 75 dag mrożonego,
2 łyżki oleju,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
Po pół łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku,
1/3 łyżeczki soli.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Rybę myjemy, kroimy na kostki wielkości około 2 cm.
Olej mieszamy z solą i przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Do tak powstałej zaprawy wkładamy kawałki ryby i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Kawałki ryby nadziewamy na patyczki i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 10 minut, przekładając nasze „szaszłyki” tak, by opiekły się ze wszystkich stron.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem jako danie główne lub z pieczywem jako przekąskę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |