Kruche babeczki ze słodkim nadzieniem to przekąska nie tylko dla dzieci. Smaczne i efektowne sprawdzają się na okolicznościowych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi, z kawą w tle. Do ich przygotowania możemy zatrudnić dzieci. Ich pomysły na pewno będą bardziej twórcze. Wspólne gotowanie to wielka frajda. Możemy ozdabiać babeczki sezonowymi lub suszonymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru,
1 jajko,
10 dag masła.
Krem kajmakowy:
15 dag krówek,
2 łyżki mleka,
7 dag masła,
orzechy i migdały do przybrania.
Krem bananowy i truskawkowy:
2 banany,
15 dag truskawek,
13 dag masła,
szklanka mleka,
budyń waniliowy,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać cukier i masło.
Składniki posiekać aż powstaną grudki.
Wbić jajko.
Szybko zagnieść ciasto.
Gotowe zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto włożyć do posmarowanych tłuszczem foremek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Krówki rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i z masłem.
Część wystudzonych babeczek napełnić kremem kajmakowym i udekorować orzechami i migdałami.
Ugotować budyń w szklance mleka, dodać cukier.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Do masła dodawać porcjami wystudzony budyń i miksować aż powstanie gładki krem.
Krem budyniowy podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojonego banana, do drugiej kilka truskawek i zmiksować.
Kilka owoców zostawić do dekoracji.
Pozostałe babeczki napełnić przygotowanymi kremami i udekorować owocami.
Jak podawać?
Podawać, gdy krem zastygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |