Kanapki jadamy częściej niż jakiekolwiek inne dania. Mamy swoje przyzwyczajenia, najczęściej trzymamy w lodówce kilka, stale tych samych produktów, które po prostu wrzucamy na kromkę chleba. Nuda. Skoro jednak jesteśmy od kanapek uzależnieni, spróbujmy je potraktować jak wyzwanie i kombinujmy! Przedstawiamy pomysł na eleganckie śniadanie przygotowane na bazie francuskich rogalików i tuńczyka z puszki.
Składniki:
4 rogaliki (najlepiej croissant),
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
½ szklanki majonezu,
1 łyżka musztardy,
10 dag sera ostrego w smaku (np. Tylżyckego).
Jak przyrządzić?
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Tuńczyka odsączamy z sosu i przekładamy do miseczki.
Rozdrabniamy widelcem.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygę selera w wąskie paski i dodajemy je wraz z majonezem i musztardą do ryby.
Mieszamy, nie miksujemy.
Ser trzemy na drobnej tarce i odkładamy na bok.
Delikatnie przecinamy rogaliki na połówki, wypełniamy pastą i posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika rozłożone rogaliki na 3 minuty.
Po wyjęciu składamy i podajemy od razu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |