Słońce coraz mocniej przygrzewa. Szczęśliwi ci, którzy mają zanurzony w zieleni kąt i mogą usiąść na zielonej trawce, spędzić czas w miłym towarzystwie, przy grillu. Wspólne pieczenie kiełbasek, karkówki, polędwicy, kurczaka to nasza tradycja. Warto też spróbować pieczonej ryby, będzie to odmiana, a zwolenników na pewno znajdzie się wielu.
Składniki:
2 pstrągi lub inna ryba,
2 cytryny,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
łyżka ziół prowansalskich,
po łyżce rozmarynu i oregano,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
olej,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Sprawioną rybę obficie skropić sokiem z cytryny, natrzeć z wierzchu i w środku ziołami, startą skórką z cytryny, solą i pieprzem.
W środek ryby włożyć pokrojony czosnek, plasterki cebuli i cytryny.
Na wierzchu zrobić nacięcia i wcisnąć tam plasterki cytryny.
Skropić olejem.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Tackę aluminiową posmarować olejem, ułożyć na niej rybę i grillować, aż się ładnie zarumieni.
Jak podawać?
Podawać z surówką z młodej kapusty i pieczonymi młodymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |