Często wracam do smaków, które zostały zapomniane. Papierówki to jabłka z mojego dzieciństwa, pachnące letnim słońcem, przypominające beztroskie, wakacyjne dni. Może nie wyglądają tak okazale jak nowe odmiany lub te sprowadzane z innych krajów, ale są smaczne i doskonałe do ciast i przetworów. Papierówki połączone z lekkim, biszkoptowym ciastem dają znakomity efekt.
Składniki:
1 kg jabłek papierówek,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki grubego cukru kryształu,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić mikserem.
Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
Żółtka rozkłócić widelcem i powoli dodać do piany, lekko wymieszać.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto wlać do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Posypać grubym cukrem i cynamonem.
Piec 30-35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Tym, którzy wolą słodszą wersję ciasta, proponuję posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |