Kurki marynowane na ostro

Przepis kulinarny
Kurki marynowane na ostro Zobacz 7 zdjęć

Ostatni dzwonek, by pomyśleć o zapasach na zimę. Suszymy, marynujemy, kwasimy, zamrażamy, a potem wyjmujemy zapasy i delektujemy się nimi. Kurki na ostro to doskonały dodatek do mięsa, wędlin lub sałatek. Dobrze się przechowują, a zimą jak znalazł. Jeśli więc jeszcze tego nie zrobiliście, w sklepach dostępne są ostatnie tegoroczne kurki. Ale uwaga – drogie.

Składniki:

1 kg kurek,
2 cebule,
3 papryczki chilli,
1 łyżeczka soli,
szczypta kwasku cytrynowego,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
3 ziarenka goździków,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
łyżeczka soli,
łyżka cukru,
łyżeczka ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.

Gotować około pół godziny w wodzie osolonej łyżeczką soli i szczyptą kwasku cytrynowego (aby kurki nie ściemniały).

Do każdego słoika dodać krążki cebuli, ziarenka gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i czosnek.

Grzyby odcedzić, układać w wyparzonych słoikach.

Paprykę oczyścić z ziaren i białych części, pokroić i dodać do słoików.

Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi, goździkami, łyżeczką soli i cukrem.

Gorącym płynem napełniać słoiki z grzybami i szczelnie zakręcać.

Pasteryzować około 20 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł

Kurki marynowane na ostro: Podobne przepisy

Kurki marynowane na ostro: wypróbuj również

Powiązane Tematy