Ostatni dzwonek, by pomyśleć o zapasach na zimę. Suszymy, marynujemy, kwasimy, zamrażamy, a potem wyjmujemy zapasy i delektujemy się nimi. Kurki na ostro to doskonały dodatek do mięsa, wędlin lub sałatek. Dobrze się przechowują, a zimą jak znalazł. Jeśli więc jeszcze tego nie zrobiliście, w sklepach dostępne są ostatnie tegoroczne kurki. Ale uwaga – drogie.
Składniki:
1 kg kurek,
2 cebule,
3 papryczki chilli,
1 łyżeczka soli,
szczypta kwasku cytrynowego,
łyżeczka gorczycy,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
3 ziarenka goździków,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
łyżeczka soli,
łyżka cukru,
łyżeczka ziarenek pieprzu.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Gotować około pół godziny w wodzie osolonej łyżeczką soli i szczyptą kwasku cytrynowego (aby kurki nie ściemniały).
Do każdego słoika dodać krążki cebuli, ziarenka gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i czosnek.
Grzyby odcedzić, układać w wyparzonych słoikach.
Paprykę oczyścić z ziaren i białych części, pokroić i dodać do słoików.
Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi, goździkami, łyżeczką soli i cukrem.
Gorącym płynem napełniać słoiki z grzybami i szczelnie zakręcać.
Pasteryzować około 20 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |