Conchiglioni to odmiana makaronu nosząca swojską nazwę muszelki, a właściwie muszle, bo do tej potrawy używa się największych, by każda z nich stanowiła odrębną małą porcję. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od zaparzenia szafranu w mocno rozgrzanym winie. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Ta wytworna potrawa podawana jest przez Włochów na wyjątkowe okazje.
Składniki:
25 dag makaronu conchiglioni,
30 dag świeżego łososia,
3 świeże pomidory,
1/2 szklanki wina wytrawnego,
2/3 szklanki śmietany kremówki,
3 ząbki czosnku,
10 dag startego parmezanu,
szczypta szafranu,
2 łyżki mąki,
1 łyżka masła,
4 łyżki oliwy,
1 ½ szklanki sosu pomidorowego z bazylią,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
W rondelku podgrzewamy wino, ale nie doprowadzamy go do wrzenia.
Do gorącego wina wsypujemy szczyptę szafranu i łyżkę masła.
Całość mieszamy i odstawiamy.
Łososia kroimy na małe kawałki (1 x 1 cm).
Pieprzymy, solimy do smaku.
Oprószamy mąką i obsmażamy na patelni, na gorącej oliwie.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek a następnie wlewamy wino z szafranem i śmietanę.
Gotujemy farsz 5-7 minut.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości posolonej wody, często mieszając.
Musimy uważać podczas odcedzania, by nie uszkodzić muszelek.
Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy z bazylią i układamy na nim muszle.
Każdą z nich nadziewamy farszem i posypujemy startym parmezanem.
Grillujemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez ok. 5 minut.
Jak podawać?
Podajemy z sałatą.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |