Często zastanawiamy się, jakie mięso przygotować na świąteczny obiad, bo kotlety schabowe już nam się znudziły. Można szynkę wieprzową natrzeć ziołami i w całości upiec w piekarniku, oczywiście z pieczonymi ziemniakami, następnie pokroić na porcje i obiad gotowy. Tak pieczona szynka jest aromatyczna i soczysta. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, co ważne właśnie w okresie świątecznym, gdy jesteśmy bardzo przepracowani. W tym czasie możemy miło spędzić czas z bliskimi.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej,
1 kg ziemniaków,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
łyżka majeranku,
łyżka rozmarynu,
łyżka ziół prowansalskich,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu balsamicznego.
Jak przyrządzić?
Umyte mięso natrzeć solą, majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym.
Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.
Czosnek drobno pokroić i posypać nim szynkę.
Polać oliwą i octem balsamicznym.
Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać.
Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Jeżeli mięso przypiecze się z jednej strony, należy przewrócić je na drugą stronę, polewając wytworzonym z pieczenia sosem.
Po 45 minutach dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki, polać je sosem z pieczenia i piec jeszcze pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w plastry.
Jak podawać?
Rozkładać na talerz razem z ziemniakami.
Ja podaję z groszkiem zielonym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |