Idea święta zakochanych jest sympatyczna. Chociaż miłość i przyjaźń należy pielęgnować na co dzień, to miło w tym dni usłyszeć kilka ciepłych słów. Na ten dzień proponuję danie proste i niepracochłonne. Jest to chrupiąca fasolka, której pikanterii dodają migdały i imbir. Imbir to afrodyzjak wśród przypraw, wzmacnia siły witalne, dodaje energii i inwencji. Zaś migdałów używano od wieków, sporządzając napoje miłosne.
Składniki:
50 dag mrożonej fasolki szparagowej,
10 dag migdałów,
4 łyżki oliwy z oliwek,
puszka drobnej, białej fasoli,
2 łyżki słodkiej papryki,
łyżka sproszkowanego imbiru,
szczypta ostrej papryki.
Jak przyrządzić?
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Migdały zalać wrzącą wodą na 5-10 minut, następnie obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać słodką i ostrą paprykę, imbir, migdały.
Chwilę smażyć aż migdały zrobią się chrupiące.
Fasolkę z puszki odcedzić z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą i dodać do fasolki szparagowej.
Na koniec dołożyć migdały i polać imbirowo- paprykowym sosem.
Jak podawać?
Z grzankami, pieczywem lub bez żadnych dodatków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |