Pierogi z serem i rodzynkami - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z serem i rodzynkami Zobacz 10 zdjęć

Muszę wyznać moją miłość do pierogów. Nie jestem wierna jednemu smakowi, lubię rozmaite farsze. Ale przyznaję, że w moim domu królem pierogów są te na słodko ze środkiem z sera, z rodzynkami i cukrem waniliowym. Lubię oblać je słodką śmietanką, posypać cynamonem i brązowym cukrem, który nie rozpuszcza się tak szybko jak biały i przyjemnie zgrzyta podczas jedzenia. Gdy jestem bardzo głodna, potrafię zjeść nawet 10 pierogów. A wy?

Składniki:

Ciasto:

2 i ½ szklanki mąki (ok. 40 dag),
1 żółtko,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego,
trochę wrzątku.

Farsz:

60 dag twarogu tłustego lub półtłustego,
10 dag rodzynek,
2 łyżki cukru,
pół torebki cukru waniliowego.

Kilka łyżeczek brązowego cukru,
śmietanka 30%,
odrobina cynamonu.

Jak przyrządzić?

Rodzynki sparz wrzątkiem, żeby były miękkie.

Przygotuj farsz – w miseczce rozgnieć widelcem ser.

Jeśli chcesz, możesz go zmielić, ja tego nie robię.

Dodaj cukier i cukier waniliowy, miękkie rodzynki i wymieszaj dokładnie.

Mąkę wysyp na deskę.

Dodaj trochę wrzątku, ugniataj ciasto.

A następnie dodaj żółtko i znów ugniataj.

Kolej na olej i sól.

Szybko wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

Pozostaw je na wysypanej mąką stolnicy.

Przykryj na kilka minut.

Po upływie kilku minut odrywaj po niewielkim kawałku – powinno z niego wyjść 10 pierogów.

Rozwałkuj na cienki placek.

Odwróconą szklanką wykrój koła na pierogi.

Nałóż farsz i zlep dokładnie palcami, a potem odciśnij na brzegach widelcem.

Pierogi gotuj we wrzącej, posolonej wodzie 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.

Wkładaj je porcjami, żeby się nie pozlepiały.

Pamiętaj, by po włożeniu ich do wrzątku zamieszać łyżką, by nie przywarły do dna.

Po wypłynięciu na wierzch, zmniejsz gaz, żeby się nie pootwierały podczas bulgotania, wtedy farsz wypłynie.

Po ugotowaniu, wyjmij na półmisek łyżką cedzakową.

Jak podawać?

Przed podaniem posyp brązowym cukrem, śmietanką 30 procentową i odrobiną cynamonu.

Zamiast śmietany może być sos waniliowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Pierogi z serem i rodzynkami: Podobne przepisy

Pierogi z serem i rodzynkami: wypróbuj również

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Jeszcze zdrowsze zęby

... żółty – chroni zęby przed próchnicą i psuciem się. Zawiera wapń i proteiny. Kawałek sera żółtego najlepiej zjeść po słodkim deserze. Neutralizuje szkodliwe na zęby działanie cukru. 3. Rodzynki ... i perliście biały uśmiech. To między innymi: 1. ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Powiązane Tematy