Muszę wyznać moją miłość do pierogów. Nie jestem wierna jednemu smakowi, lubię rozmaite farsze. Ale przyznaję, że w moim domu królem pierogów są te na słodko ze środkiem z sera, z rodzynkami i cukrem waniliowym. Lubię oblać je słodką śmietanką, posypać cynamonem i brązowym cukrem, który nie rozpuszcza się tak szybko jak biały i przyjemnie zgrzyta podczas jedzenia. Gdy jestem bardzo głodna, potrafię zjeść nawet 10 pierogów. A wy?
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki (ok. 40 dag),
1 żółtko,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego,
trochę wrzątku.
Farsz:
60 dag twarogu tłustego lub półtłustego,
10 dag rodzynek,
2 łyżki cukru,
pół torebki cukru waniliowego.
Kilka łyżeczek brązowego cukru,
śmietanka 30%,
odrobina cynamonu.
Jak przyrządzić?
Rodzynki sparz wrzątkiem, żeby były miękkie.
Przygotuj farsz – w miseczce rozgnieć widelcem ser.
Jeśli chcesz, możesz go zmielić, ja tego nie robię.
Dodaj cukier i cukier waniliowy, miękkie rodzynki i wymieszaj dokładnie.
Mąkę wysyp na deskę.
Dodaj trochę wrzątku, ugniataj ciasto.
A następnie dodaj żółtko i znów ugniataj.
Kolej na olej i sól.
Szybko wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Pozostaw je na wysypanej mąką stolnicy.
Przykryj na kilka minut.
Po upływie kilku minut odrywaj po niewielkim kawałku – powinno z niego wyjść 10 pierogów.
Rozwałkuj na cienki placek.
Odwróconą szklanką wykrój koła na pierogi.
Nałóż farsz i zlep dokładnie palcami, a potem odciśnij na brzegach widelcem.
Pierogi gotuj we wrzącej, posolonej wodzie 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wkładaj je porcjami, żeby się nie pozlepiały.
Pamiętaj, by po włożeniu ich do wrzątku zamieszać łyżką, by nie przywarły do dna.
Po wypłynięciu na wierzch, zmniejsz gaz, żeby się nie pootwierały podczas bulgotania, wtedy farsz wypłynie.
Po ugotowaniu, wyjmij na półmisek łyżką cedzakową.
Jak podawać?
Przed podaniem posyp brązowym cukrem, śmietanką 30 procentową i odrobiną cynamonu.
Zamiast śmietany może być sos waniliowy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |