Ryby przyrządzamy na różne sposoby, są zawsze pyszne, pod warunkiem, że są świeże. Rybne klopsy z dodatkiem wędzonego boczku mają bardziej wyrazisty smak. Z pachnącym, ziołowym sosem tworzą efektowną potrawę. Idealnie nadają się na obiad w rodzinnym gronie i na uroczyste spotkania. Jeśli chcesz, by stworzyły świąteczną, postną potrawę, zrezygnuj z boczku.
Składniki:
70 dag filetów z dorsza lub innej ryby,
15 dag wędzonego boczku,
cebula,
marchewka,
jajko,
czerstwa bułka,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
bułka tarta.
Sos:
łyżka masła,
łyżka mąki,
3 łyżki gęstej śmietany,
1,5 szklanki mleka,
po pół pęczka szczypiorku, koperku, natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Filety gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Następnie sprawdzić czy nie mają drobnych ości i pokroić na małe kawałki.
Boczek i cebulę pokroić drobno i dodać do ryby.
Marchewkę utrzeć na drobnej jarzynowej tarce i również dodać do ryby.
Bułkę namoczyć w wodzie i mocno odcisnąć.
Do ryby dodać odciśniętą bułkę, jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić masę, żeby połączyły się składniki.
Z masy formować nieduże kulki, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na oleju na złoty kolor.
Przygotować sos.
Posiekać natkę, szczypiorek i koperek.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż wchłonie tłuszcz.
Małymi porcjami dodawać mleko, cały czas mieszając.
Zdjąć z gazu.
Na koniec dodać pokrojone zioła, śmietanę i wszystko dobrze wymieszać.
Pulpety rybne ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem.
Jak podawać?
Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |