Omletów zachwalać nie trzeba, warto jednak od czasu do czasu urozmaicić je dobrze dobranym sosem. Taki jest właśnie sos stworzony na bazie pleśniowego sera typu Lazur. Zalet takiego zestawienia jest wiele. Pasuje wspaniale do wszelkich zielonych dodatków, ziół, koperku i szczypiorku. Towarzystwo sałaty polanej serowym sosem jest idealne dla omletu, który razem z surówką może grać rolę pełnoprawnego obiadu.
Składniki:
2 jajka,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
1 łyżeczka siekanych świeżych ziół (tymianek, oregano, bazylia),
sól i pieprz cytrynowy,
5 dag sera pleśniowego,
3 łyżki jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i miksujemy na gładką masę.
Jajka roztrzepujemy widelcem z 1 łyżką wody, dodajemy zielone dodatki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, a na końcu dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka i smażymy, aż wierzch się lekko zetnie, a spód zarumieni.
Wtedy składamy omlet na pół i smażymy jeszcze 1 minutę.
Jak podawać?
Przed podaniem polewamy sosem.
Podajemy z sałatą, także polaną sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |