Warzywa z grilla nie tylko dla jaroszy! Pieczona cebula stanowi idealny dodatek do grillowanych mięs. Warto poświęcić trochę czasu, by ją przygotować, zwłaszcza, że wygląda naprawdę smakowicie. Ciekawy pomysł dla poszukujących nowych kulinarnych rozwiązań. Uczta grillowa zwykle składa się z tych samych, ulubionych dań. Raz na jakiś czas warto dodać coś nowego.
Składniki:
4 duże cebule,
¼ szklanki miodu,
2 ząbki czosnku,
10 dag pleśniowego sera,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cebule obieramy i kroimy na połówki.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z miodem.
Przygotowanym sosem polewamy połówki cebul tak, by marynata dostała się między warstwy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Serek pleśniowy rozdrabniamy widelcem, mieszamy z posiekaną zieloną pietruszką.
Cebule pieczemy na grillu, kiedy żar nie będzie zbyt duży, najlepiej już po upieczeniu mięs.
Kładziemy przekrojoną płaszczyzną na dół.
Pieczemy około 10 minut, po czym zdejmujemy je na chwilę i nakładamy na płaską powierzchnię ser z zieleniną.
Pieczemy na grillu jeszcze przez kilka minut.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |