Soczyste plastry karkówki pieczone w brytfannie z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu śliwkowego z wyraźną nutą imbiru to doskonałe połączenie i idealne danie główne. Sos nadaje mięsu wyrafinowanego smaku, a miękka aromatyczna karkówka skusi niejednego.
Składniki:
1,3 kg karkówki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka pieprzu ziołowego,
sól,
olej do smażenia.
Sos śliwkowy:
10 dag suszonych śliwek,
1 łyżka powideł śliwkowych,
2 łyżki śliwowicy,
łyżka miodu,
sok z połowy cytryny,
łyżka startego świeżego imbiru,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem.
Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.
Mięso przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
Następnie karkówkę podsmażyć ze wszystkich stron na patelni.
Przełożyć do brytfanny.
Piec około 1,5 godziny pod przykryciem.
Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem z pieczenia.
20 minut przed końcem pieczenia mięso pokroić w plastry i dalej piec.
Powstały sos zlać do rondelka.
Dodać szklankę wody, suszone śliwki, powidła śliwkowe, śliwowicę, miód, imbir i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Sos zmiksować.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Karkówkę podawać polaną sosem śliwkowym z dodatkiem surówek lub warzyw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 32 zł |