Hasło ciasto drożdżowe może wystraszyć. Ale jest sposób na to, by drożdżowe ciastka zrobić szybko i bez zbędnych rytualnych przerw na tzw. rośnięcie drożdży. Wystarczy garnek z ciepłą wodą i ciasto błyskawicznie osiągnie pożądany stan. A rogaliki z własnoręcznie przygotowaną konfiturą to naprawdę duża przyjemność. Warto spróbować.
Składniki:
50 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
5 dag drożdży,
2 jaja,
2 łyżki śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
1 białko,
kilka łyżek konfitury.
Jak przyrządzić?
Mąkę siekamy z masłem.
Dodajemy jajka, rozdrobnione drożdże, śmietanę i cukier waniliowy.
Dobrze wyrobione ciasto owijamy czystą ściereczkę i wkładamy do garnka z ciepłą wodą.
Gdy wypłynie, musimy je rozwałkować.
Płaty ciasta smarujemy konfiturą.
Zwijamy w rogaliki.
Każdy moczymy w roztrzepanym białku i cukrze.
Układamy na wysmarowanej masłem blasze.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni kilkanaście minut, aż osiągną jasnozłoty kolor.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |