Miła sałatkowa odmiana. Delikatne cielęce parówki i chrzanowy sos da nam gwarancję, że naprawdę się najemy, mimo dietetycznego charakteru. W końcu parówki cielęce i chrzan nie mają zbyt dużo kalorii. Możemy wykorzystać do przygotowania potrawy wiele różnych sałat, ale roszponka jest obowiązkowa, bo wyśmienicie pasuje do ostrego chrzanu. Bagietka, jako towarzyszka tej sałatki wystarczy, by stworzyć z nią pożywny posiłek. Musimy tylko wybrać parówki wysokiej jakości, bo kiepskie popsują nam smak.
Składniki:
Sałatka:
4 parówki cielęce,
dymka wraz ze szczypiorem,
po kilka liści sałaty lodowej,
strzępiastej czerwonej,
roszponki.
Sos:
3 łyżki startego chrzanu,
1 łyżka oliwy,
½ szklanki śmietany 18%,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Na półmisku układamy liście wszystkich sałat.
Na nie kładziemy pokrojone na kawałki parówki.
A na to posiekaną dymkę.
Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki.
Polewamy sałatkę.
Jak podawać?
Mieszamy tuż przed podaniem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |