Świeży szczaw ma wielu miłośników. Zupa przygotowana z jędrnych liści jest wyjątkowo smaczna, szczególnie w towarzystwie jajek na twardo i młodych ziemniaków. Co jednak, gdy ochota na ten rarytas dopadnie nas zimą? Warto samemu przygotować kilka słoików szczawiu, gdy jeszcze jego liście są tanie. Odrobina oliwy zapewni nam odpowiedni smak przetworu, gdy otworzymy go w środku zimy.
Składniki:
1 kg świeżego szczawiu,
1 łyżeczka soli,
5 łyżeczek oliwy.
Jak przyrządzić?
Szczaw myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki i siekamy.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy szczaw, solimy i dusimy kilka minut.
Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy gorącą masę szczawiową, następnie do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oliwy.
Słoiki zakręcamy, odwracamy i stawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |