Jak nie przytyć zimą
DANUTA CAPIGA • dawno temuZimą musimy szczególną uwagę zwracać na to, co jemy. Mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo potrzebujemy więcej energii. W tym okresie organizm stara się nagromadzić jak najwięcej tłuszczów, aby uchronić się przed chłodem. Zimą też jest znacznie obniżona nasza aktywność fizyczna. Z tych powodów łatwo o dodatkowe kilogramy.


Zimą musimy szczególną uwagę zwracać na to, co jemy. Mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo potrzebujemy więcej energii. W tym okresie organizm stara się nagromadzić jak najwięcej tłuszczów, aby uchronić się przed chłodem. Zimą też jest znacznie obniżona nasza aktywność fizyczna. Z tych powodów łatwo o dodatkowe kilogramy.
Aby nie dać się zimie i zapobiec tyciu, musimy kierować się pewnymi wskazówkami:
Jeść regularnie z przerwami co 3 godziny. W ten sposób mamy dobrą przemianę materii, a nasza tkanka tłuszczowa jest znacznie mniejsza.

Nie zapominajmy o śniadaniu, bo jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W porannym menu nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa (np. z chudym serkiem), jogurtu z musli i owocami, chudej wędliny, warzyw.
Nie najadajmy się do syta, warto wstać od stołu z lekkim uczuciem niedosytu.
Pijmy dużo wody, dzięki temu będziemy mieli dobry metabolizm a z organizmu wydalone zostaną nagromadzone toksyny.
Jedzmy gorące posiłki szczególnie zupy z dużą ilością warzyw (np. typu krem), które dzięki zwartości błonnika dają uczucie sytości.

Unikajmy tłustych, smażonych, panierowanych mięs. Najlepsze będzie mięso z kurczaka, indyka lub chudej wołowiny.
Stawiajmy na lekkie dania. Nie objadamy się słodyczami. Najlepiej baton zastąpić pieczonymi lub suszonymi owocami.
Pamiętajmy o warzywach i owocach, bo w tym okresie nasz organizm potrzebuje dużo witamin i minerałów, aby poradzić sobie z różnymi infekcjami.
Nie rezygnujmy z aktywności fizycznej, zimą też możemy znaleźć formę sportu, którą polubimy.
Najważniejsza zimą jest świadomość zarówno braków w naszym organizmie, jak i tego co mu dostarczamy. Wiedza z pewnością zaprocentuje smukłą sylwetką na wiosnę, dobrym zdrowiem, a co za tym idzie dobrym samopoczuciem.
Źródło: informacja prasowa Martyna Głowińska

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze