Czosnek marynuje się nie po to, by dotrwał do zimy, bo świetnie sobie radzi sam, bez tego procesu. Chodzi o to, że taki czosnek jest po prostu bardzo smaczny. W trakcie maceracji traci nieco swoją ostrość, ale nabiera nowych smaków dzięki dodatkom. Znakomity do kanapek, sałatek i grillowanych mięs.
Składniki:
8 główek czosnku,
3 papryczki chili,
kilka listków świeżych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn),
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki.
W ½ litra ciepłej wody rozpuszczamy sól.
Papryczki kroimy na paseczki, zioła myjemy.
W wyparzonych słoiczkach układamy czosnek przekładając go listkami ziół i paskami papryki.
Do każdego słoiczka wlewamy łyżeczkę oliwy, zalewamy letnią solanką, zakręcamy i pasteryzujemy słoiczki.
Jak podawać?
Do kanapek, sałatek i grillowanych mięs.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |